KATE & ANNA MCGARRIGLE – TANT LE MONDE

Artiest info
Website
facebook

De Canadese zussen Kate en Anna McGarrigle zijn een legendarisch begrip in de wereld van de traditionele folkmuziek. Aan hun succesvolle carrière als duo kwam een abrupt einde op 18 januari 2010 toen Kate McGarrigle op 63-jarige leeftijd overleed aan de noodlottige gevolgen van een eerder zeldzame sarcomakanker die zich in de zomer van 2006 bij haar had gemanifesteerd.

Op 25 april 2005 hadden de zussen nog een zeer gesmaakt optreden gegeven in de ‘Sendesaal’ van ‘Radio Bremen’ in de Noord-Duitse stad Bremen. Ze zingen vaak in harmonie samen terwijl Anna speelt op elektrische en akoestische gitaar, piano en accordeon en Kate op akoestische gitaar, accordeon, piano en banjo. De andere muzikanten op het podium waren Anna’s dochter Lily Lanken als backing vocaliste, Joel Zifkin op basgitaar en viool, Michel Pépin op bas, elektrische gitaar en piano en Thom Gossage op drums. Het is dat concert dat nu door het Duitse platenlabel ‘MiG Music - Made In Germany’ uit Hannover op cd werd vereeuwigd, een album dat een ‘must have’ zal worden voor de vele fans die van de muziek en de sound van Kate & Anna McGarrigle houden.

Vooraleer we zullen ingaan op de liedjes die ze tijdens dit concert hebben gebracht blikken we nog even terug op de muzikale carrière van beide dames. Anna werd in het Canadese stadje Saint-Sauveur-des-Monts nabij Montreal, Quebec geboren in 1944 en Kate volgde twee jaartjes later in 1946. Begin jaren zestig begonnen ze tijdens hun studeerperiode samen op te treden, eerst in de folkgroep ‘Mountain City Four’ en nadien als duo.

Hun eerste album “Kate & Anna McGarrigle” verscheen pas in 1976 en ze namen daarna in totaal twaalf albums op met “Tell My Sister” als laatste plaat die in 2011 na het overlijden van Kate op de markt verscheen. Ze hadden tijdens hun lange carrière ook meegespeeld en meegezongen op heel wat platen van andere folk- en countryartiesten zoals Loudon Wainwright III (Kate’s echtgenoot van 1971 tot 1976), hun kinderen Martha en Rufus Wainwright, Richard & Linda Thompson, ‘The Chieftains’, Emmylou Harris en Linda Ronstadt.

Kate & Anna McGarrigle zongen als rasechte Canadezen hun folkliedjes in het Engels en in het Frans, hetgeen ze in 2005 ook deden tijdens hun optreden in Bremen. Met in totaal zestien nummers op de playlist selecteerden we drie songs om op de video’s bij dit verhaal aan u voor te stellen: “Tant Le Monde”, “Heart Like A Wheel” en “Goin’ Back To Harlan”. Hun bekendste politiek getinte song “Complainte Pour Ste. Catherine” was de eerste single uit hun in 1976 uitgebrachte debuutalbum. Het werd een grote hit en groeide sindsdien uit tot een folktraditional. Het schitterende nummer werd echter spijtig genoeg niet gebracht tijdens dit optreden in Duitsland.

(valsam)

 

 

 

PLAYLIST
1. Love Is
2. La Vache Qui Pleure
3. Ah Tournesol
4. On Your Bond
5. Matapedia
6. The Swimming Song
7. Petite Annonce Amoureuse
8. Goin’ Back To Harlan
9. Red Rocking Chair
10. Tant Le Monde
11. D.J. Serenade
12. I Eat Dinner
13. Ce Matin
14. Heart Like A Wheel
15. Green Rocky Road
16. Mendocino